Het nut van een bouwtechnische keuring

Het nut van een bouwtechnische keuring

feb 21, 2022 Uncategorized by admin

Voor alle partijen die deel uitmaken van een koop of verkoopproces zoals de makelaar, de verkoper en of de koper is het belangrijk om te weten wat de bouwtechnische staat van een te kopen of verkopen pand is.  We praten bewust over een pand in de breedste zin van het woord, omdat het kan zijn een huis, maar ook een kantoor of een opslagplaats. 

Uitvoeren bouwtechnische keuring

 Door een bouwtechnische keuring uit te voeren, wordt de technische staat van een pand geïnspecteerd en wordt er daarover objectief en deskundig advies uitgebracht aan de opdrachtgever.  Het gaat hier alleen om bouwtechnische zaken die zichtbaar zijn.  Deze inspectie wordt door een onafhankelijk partij uitgevoerd, om zo de objectiviteit en de kwaliteit van het op te leveren rapport te bewaren. Deze inspectie is niet in alle gevallen verplicht; het hangt af van de situatie. Het is wel te adviseren om zo een keuring vóór de koop of verkoop te laten plaatsvinden om te voorkomen dat men achteraf geconfronteerd wordt met onvoorziene kosten of situaties. Met alle gevolgen natuurlijk voor de koper. 

Het zal je maar overkomen, je koopt een pand en achteraf blijkt het in zo een slechte staat te verkeerd, dat je beter een volledig nieuw pand had kunnen bouwen.

Rapport bouwkundige keuring 

De opdrachtgever en die kan zijn de potentiële koper of de verkoper, krijgt na zo een bouwkundige keuring, een rapport, waar het oordeel over de technische staat van de verschillende bouwkundige delen van het pand in is verwerkt.  Niet alleen krijgt de potentiële koper een beeld van de kosten die met een mogelijke renovatie gepaard gaan, maar krijgt hij ook een beeld van de kosten voor reparaties die op kort of middellang termijn zullen moeten worden uitgevoerd, maar die op het moment van inspectie niet urgent zijn.  Er wordt gekeken naar onder andere de staat van het plafond, het schilderwerk, de kozijnen, de muren, de verwarming en ook vochtplekken. 

Een bouwtechnische keuring is zeker nuttig, omdat men behoed wordt voor onvoorziene situaties na de koop en men kan hiermee ook nog onderhandelen met de verkoper over de prijs. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.