Waarom investeren in een Cleanroom de moeite waard is

Een cleanroom is een vrij grote investering, echter brengt het ook voordelen met zich mee en kan het dus zeker de moeite waard zijn. In deze blog leggen we uit wat een cleanroom nou precies is en de voordelen ervan. Wie weet hebben we je aan het einde wel overtuigd om ook te investeren in een cleanroom!

Wat is een cleanroom

In heel simpele woorden uitgelegd is een cleanroom, zoals de naam al doet luiden, een kamer die heel erg schoon is. Echter komt hier veel meer bij kijken. Een cleanroom wordt namelijk ook wel een stofarme ruimte genoemd. Dit betekent dat de ruimte heel weinig stofdeeltjes bevat. Hierbij gaat het om minuscule stofdeeltjes die in de lucht vliegen, en niet om stof die je met het blote oog kan zien. Om dit te bereiken is een cleanroom vaak een ruimte in een ruimte en wordt er gebruikgemaakt van geavanceerde luchtzuiveringssystemen en steriele materialen. Cleanrooms hebben vaak een ISO certificaat. Dit is een certificaat opgesteld op basis van de richtlijnen van de “International Standard Organisation” en geeft aan dat de cleanroom is gevalideerd door een onafhankelijke partij. 

De voordelen van een cleanroom

Een cleanroom brengt verschillende voordelen met zich mee. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet. 

1. Schone werkomgeving

Het grootste voordeel van een cleanroom is natuurlijk dat het een schone werkomgeving creëert. Dit maakt het een geschikte werkplek die kan worden gebruikt voor het uitvoeren van laboratorium experimenten. Daarnaast kan het gebruikt worden voor het produceren van bepaalde producten zoals farmaceutische geneesmiddelen en micro-elektronica. 

2. Lange economische levensduur

Cleanrooms zijn gemaakt van inerte metalen wanden en plafonds die duurzaam in gebruik zijn. Daarnaast worden ze gebouwd volgens het IFD-systeem. Dit is een moderne bouwtechniek die industriële kwaliteit garandeert. Om deze redenen hebben ze een lange economische levensduur. Ondanks dat het dus een flinke investering zal zijn, zal je er lang van profiteren. 

3. Verplaatsbaar 

Het bovengenoemde IFD-systeem zorgt er ook voor dat de ruimtes van de cleanrooms demontabel en verplaatsbaar zijn. Zo is het mogelijk om zonder de hele cleanroom af te moeten breken, wanden, plafonds, ramen en lichtarmaturen te verplaatsen. Mochten de doeleinden van de ruimte dus veranderen, waardoor er een andere opzet nodig is, dan is dit mogelijk zonder een nieuwe cleanroom aan te hoeven schaffen!

Mocht je na het lezen van deze blog interesse hebben gekregen in het investeren in een cleanroom, en hier meer informatie over willen, kijk dan eens naar de cleanrooms van Highcare Cleanrooms

Plaats een reactie